دوره های شبکه و کامپیوتر

دوره و مدرک های آموزشی شبکه و کامپیوتر:

 

قبل از اینکه به معرفی دوره های شبکه بپردازیم، بهتر است ابتدا نگاهی داشته باشیم به اهمیت آموزش شبکه و بازار کار شبکه. طبق آمار جهانی، بازار کار شبکه و سیستم های کامپیوتری تا سال ۲۰۲۲ میلادی، ۱۲ درصد رشد خواهد داشت. افراد شاغل در حوزه IT و شبکه، همواره از درآمد قابل توجهی برخوردار بوده اند. با توجه به اینکه در سال های اخیر، شاهد رشد سریع و فوق العاده ای در حوزه فناوری اطلاعات بودیم، فرصت های شغلی فراوانی نیز در این حوزه ایجاد شده است. این اتفاق، خبر از آینده شغلی مناسب برای افراد فعال در حوزه IT و شبکه می دهد.

کشورهای پیشرفته ای مثل آلمان  و ایالت متحده آمریکا نیاز به هزاران متخصص CCIE دارند در حالیکه فقط چند هزار نفر در کل دنیا دارای مدرک CCIE هستند! بنابراین شرکت ها و سازمان های IT محور، برای تأمین نیروی کاری مورد نیازشان، اقدام به استخدام شبکه کار از تمام نقاط دنیا می نمایند و شرایط کاری عالی با سطح درآمد بالا و همچنین حق شهروندی را برای آنها فراهم می نمایند. دنیای فناوری اطلاعات، هر لحظه در حال پیشرفت بوده و نیاز جهان به متخصصین IT تمام نشدنی است!

در این صفحه، سعی خواهیم داشت تا با معرفی دوره های آموزش شبکه، شما را با دنیای شبکه آشنا ساخته و با معرفی کامل دوره ها شما را در تصمیم گیری هر چه بهتر جهت ورود به بازار کار شبکه و IT همراهی نماییم. سعی کرده ایم در این نوشته، به اکثر سوالاتی که دغدغه بیشتر نوآموزان شبکه است پاسخ داده شود.

مقاله ای که در حال مطالعه آن هستید می تواند پل ورود شما به دنیای شبکه و رسیدن به درآمد و جایگاه شغلی عالی باشد. پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

 

آشنایی با مدارک شبکه جهت ورود به بازار کار:


مدارک شبکه معمولاً با نام برندهای فروشنده تجهیزات شبکه یا کمپانی های مشهور شبکه (برای مثال سیسکو و مایکروسافت) نامگذاری شده اند. این دوره ها بر اساس گستردگی و میزان پوشش مطالب، به سطوح مختلفی مانند مقدماتی، متوسط و متخصص تقسیم بندی می شوند و برای طی مسیر آموزش، دانش پذیر می بایست از سطح مقدماتی شروع کرده و به تدریج به بالاترین سطح برسد.

یک شبکه کامپیوتری از دو بخش سخت افزار و نرم افزار تشکیل می شود. بخش سخت افزار شامل کابل ها و تجهیزات شبکه می باشد و بخش نرم افزار نیز شامل سیستم عامل موجود بر روی سرور و کلاینت ها و تنظیمات نرم افزاری شبکه می باشد. تمرکز دوره های مایکروسافت روی نرم افزار شبکه بوده و تمرکز دوره های سیسکو روی تجهیزات و سخت افزار شبکه می باشد.

این دو گرایش از شبکه، از لحاظ اهمیت، اولویتی نسبت به هم نداشته و یادگیری هر دو به یک اندازه ضروری خواهد بود.

همچنین ترتیب یادگیری این دو گرایش نیز مهم نیست و می توان به ترتیب دلخواه و یا حتی به صورت موازی این دوره ها را سپری نمود.

برای آشنایی بیشتر با مسیر آموزشی دوره های سیسکو (Cisco) و دوره های مایکروسافت (Microsoft) پیشنهاد می کنیم صفحه آشنایی با این دوره ها را مطالعه بفرمایید:

 – دوره های سیسکو (Cisco)

 – دوره های مایکروسافت (Microsoft)

 

پس از گذراندن چه دوره هایی می توانم استخدام شوم؟


اولین جایگاه شغلی مناسب با درآمد عالی که شما می توانید به آن دست پیدا کنید، ادمین شبکه می باشد. شما با گذراندن دوره MCSE و دوره CCNA شانس زیادی برای استخدام در جایگاه شغلی ادمین شبکه را خواهید داشت چرا که در بسیاری از سازمان ها و شرکت ها کامپیوترها چه Client و چه Server از محصولات مایکروسافت و نسخه های مختلف ویندوز استفاده می کنند.

برای استخدام به عنوان ادمین شبکه شما باید حداقل یکی از دوره ها شبکه را گذرانده باشید. دوره CCNA (برای تجهیزات شبکه) و دوره MCSE (برای مباحث نرم افزاری و مدیریت سستم عامل سرور مایکروسافت).

 – دوره CCNA

 – دوره MCSE

پس از گذراندن دوره های بالا که دوره های مورد نیاز برای استخدام به عنوان ادمین شبکه می باشد، شما می توانید مدارج بالاتر سیسکو مانند دوره های CCNP و CCIE و  همچنین دوره های امنیت شبکه های کامپیوتری، دوره های لینوکس، دوره های مجازی سازی، دوره های میکروتیک ، حوزه تخصص خود را گسترش داده و جایگاه شغلی خود را ارتقا دهید. سازمان های IT محور متعددی وجود دارد که دنبال افراد متخصص با این شرایط هستند و مطمئناً درآمد بسیار خوبی برای این افراد در نظر گرفته می شود.

 

آموزش شبکه را از کجا شروع کنم؟


شما برای شروع آموزش شبکه باید از سطوح مقدماتی شروع کرده و به تدریج وارد سطوح پیشرفته تر شوید. در سال های گذشته یکی از دوره های شرکت کامپتیا (CompTIA) به نام دوره نتورک پلاس (Network+) به عنوان نقطه شروع دوره های شبکه شناخته میشد. اغلب فن آموزان شبکه به عنوان اولین دوره آموزشی، این دوره را سپری میکردند. دوره نتورک پلاس پیش نیاز تمام دوره های آموزش شبکه (مایکروسافت و سیسکو) بوده و دانشجو را با مبانی شبکه آشنا می ساخت.

ولی از آنجا که شرکت کامپتیا برنامه ای برای دوره های پیشرفته تر شبکه ندارد، فن آموز باید ادامه مباحث شبکه را با دوره های شرکت سیسکو ادامه می داد. مشکل اینجا بود که اولین دوره های که دانشجو در سیسکو باید طی کند دروه CCNA روتینگ و سوئیچینگ بود که مجددا مباحث پایه شبکه در این دوره نیز تکرار میشد.

برای حل این مشکل، شرکت سیسکو دوره CCNA را به دو قسمت تقسیم کرد:

 – دوره ICND-1 (معادل نتورک پلاس)

 – دوره ICND-2

به این شکل مشکل تکرار مباحث و تغییر مسیر دانشجو از شرکت کامپتیا به سیسکو حل شد و دانشجو از همان ابتدا با سیسکو شروع میکند و دوره را به اتمام میرساند. هرچند شرکت سیسکو دوره CCNA، را به دو قسمت تقسیم کرده ولی پیشنهاد ما و اکثر مراجع آموزشی شبکه این است که کورس CCNA به صورت کامل اخذ شود تا از تکرار مباحث، گسستگی در فرآیند آموزش و اتلاف وقت و هزینه جلوگیری شود.

پس از گذراندن دوره CCNA دانشجو می تواند دوره های سیسکو را ادامه دهد (CCNP و CCIE : بالاترین درجه سیسکو که در سال ۲۰۲۰ در ایران کمتر از ۱۰۰ نفر به این درجه دست یافته اند) یا اینکه روند یادگیری را متوقف کرده و وارد بازار کار شود. تصمیم دیگر این است که پس از دوره ccna دوره های مایکروسافت یا شرکت های دیگر را شروع کند. در هر صورت پیشنهاد می شود پس از ccna هر دوره ای که می خواهید شروع کنید، حتما به طور موازی دوره های مایکروسافت (MCSA و MCSE) را نیز سپری نمایید. دوره MCSA نیز مانند ICND-1 می باشد و برای جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه و تکرار مباحث بهتر است دوره شبکه مایکروسافت را در قالب دوره MCSE کامل سپری کنید.