دوره و مدرک های آموزشی شبکه میکروتیک

میکروتیک یک شرکت معروف در حوزه شبکه می باشد که توانسته رقیب خیلی قوی برای شرکت هایی مانند سیسکو بشود. این شرکت توانسته با ارائه خدمات و کالاهای شبکه، محبوبیت زیادی را برای خود کسب کند. شاید شما هم علاقه مند دوره های Mikrotik باشید و بخواهید بدانید برای یادگیری آن باید چه مراحلی را پشت سر گذاشت. به طور کلی، 7 دوره میکروتیک وجود دارد و هر یک ویژگی های خاص خودش را داراست.

ما در این مقاله به توضیح کامل دوره های میکروتیک می پردازیم.

  • 1 MCTNA: Mikrotik Certified Network Association
  • 2 MTCRE: Mikrotik Certified Routing Engineer
  • 3 MTCWE: Mikrotik Certified Wireless Engineer
  • 4 MTCTCE: Mikrotik Certified Traffic Control Engineer
  • 5 MTCUME: Mikrotik Certified User Management Engineer
  • 6 MTCINE: Mikrotik Certified Inter-Networking Engineer
  • 7 MTCIPv6E: Mikrotik Certified IPv6 Engineer

MCTNA: Mikrotik Certified Network Association

اولین و پایه ترین دوره برای ورود به حوزه شبکه های میکروتیک MCTNA می باشد و این دوره پیش نیاز تمام دوره های بعدی میکروتیک می باشد. در این دوره فراگیران با مسائل پایه ای مانند مفهیم شبکه، پروتکل IP، مدل TCP/IP، سیستم عامل Router OS، سخت افزار Router Board، رویتنگ بی سیم (Wireless Routing)، مفهوم DNS، مفهوم DHCP، انواع Queue، تونل (Tunnel)، دیواره آتش (FireWall) و … را یاد می گیرند. پس از اتمام این دوره، فراگیران قادر به راه اندازی کامل شبکه را از صفر تا صد خواهند بود.

 

MTCRE: Mikrotik Certified Routing Engineer

عنوان این دوره در فارسی به نام “مهندسی مسیریابی شبکه های میکروتیک” می باشد و پیش نیاز این دوره MCTNA است. در این دوره، فراگیران با تنظیمات مرتبط با مسیریابی بر روی سخت افزاهای میکروتیک به صورت کامل فرا می گیرد و در آخر قادر به راه اندازی روت های (Route) استاتیک و دینامیک مانند OSPF و تنظیمات VLAN،  Tunnel و فایروالینگ می باشند. به عبارت دیگر، فراگیران اکثر مطالب مرتبط با سیستم عامل و روتر میکروتیک را یاد می گیرند و می توانند در مقیاس کوچک یا متوسط شبکه را راه اندازی بکنند.

 

MTCWE: Mikrotik Certified Wireless Engineer

عنوان این دوره در فارسی به نام “مهندسی مسیریابی شبکه های بیسیم میکروتیک” می باشد و پیش نیاز این دوره MCTNA است. در این دوره فراگیران تمامی مطالب مرتبط به شبکه های بیسیم مانند Point-to-Point یا Point-to-Multipoint را آموزش می بینند و می توانند آنها را راه اندازی بکنند.

در واقع در این دوره هر مواردی که به بررسی، تنظیمات و راه اندازی شبکه های بیسیم ختم شود به فراگیران آموزش داده می شود. به دلیل آنکه تجهیزات و سخت افزار های Mikrotik بسیار محبوب و قدرتمند هستند، این موضوع باعث شده که در بسیاری از شرکت ها از تجهیزات میکروتیک استفاده گردد و کسانی که می خواهند این تجهیزات را راه اندازی کنند می بایست دوره MTCWE را بگذرانند.

مطالب دیگری که در این دوره آموزش داده می شود شامل استفاده از ابزارهای اسکن بسیار پیشرفته جهت آنالیز حرفه ای محیط و چگونگی راه اندازی و مدیریت برقراری لینک های ارتباطی پایدار به صورت عملی با استفاده از Microtik همانند SXT، Groove، RB2011U می باشد.

 

MTCTCE: Mikrotik Certified Traffic Control Engineer

این دوره “مهندسی کنترل ترافیک شبکه های میکروتیک” نام دارد و مانند دوره های گفته شده، باید پیش نیاز آن که MTCNA می باشد گذرانده شود. در این دوره مفاهیم و تنظیمات مرتبط با کنترل پهنای باند و مسیر عبور پکت ها (Packet) و مفاهیم دیواره آتش (Fire Wall) بر روی میکروتیک، مفهوم Packet Flow به صورت تخصصی آموزش داده می شود و فراگیران پس از پایان این دوره می توانند انواع صف ها و انواع فیلترها را راه اندازی کنند. همچنین فراگیران بر روی خدمات مختلفی مانند DNS، DHCP و … مسلط می شوند.

 

MTCUME: Mikrotik Certified User Management Engineer

دوره MTCUME به مهندسی مدیریت کاربران شبکه میکروتیک مشهور است و مانند سایر دوره ها، پیش نیاز MTCNA را می بایست رفع نمود. در این دوره به فراگیران مفاهیم و تنظیمات مربوط به User Manager (مدیریت کاربر)، RADIUS Server وخدماتی همچون Hotspot و چگونگی راه اندازی آن آموزش داده می شود.

علاوه بر آن، پیاده سازی انواع Tunnel و راه اندازی آن در میکروتیک، راه اندازی و استفاده از پروتکل های مختلف مانند پروتکل امنیتی IPSec جهت رمزنگاری اطلاعات بر روی بسترهای مختلف، استفاده از نرم افزارهای Accounting مانند IBSNG و ACS Cisco برای مدیریت کاربران در سطح شبکه های های LAN و ISP نیز آموزش داده می شود.

 

MTCINE: Mikrotik Certified Inter-Networking Engineer

دوره MTCINE که در فارسی به “مهندسی درون شبکه ای میکروتیک” مشهور است، پیش نیازی متفاوت با بقیه را داراست و باید برای گذراندن این دوره، باید دوره MTCRE را گذرانده شود. این دوره که کامل ترین دوره تخصصی Mikrotik است، به فراگیران خود مواردی مانند روترها و مسیریابی پیشرفته با استفاده از تجهیزات میکروتیک، پروتکل های پیشرفته مسیریابی مانند MPLS، BGP و … آموزش می دهد. در پایان این دوره فراگیران می توانند خدمات مورد نیاز برای شبکه های گسترده را پیاده سازی کنند.

 

MTCIPv6E: Mikrotik Certified IPv6 Engineer

این دوره “مهندسی شبکه های مبتنی بر IPv6 میکروتیک” نام دارد که پیش نیاز این دوره آموزشی، دوره MTCNA می باشد. در این دوره به فراگیران مباحث مرتبط با مفاهیم IP نسخه ششم به طور و برخی از سرویس هایی که با این پروتکل در میکروتیک کار می کنند نیز آموزش داده می شود.

 

همانطور که گفته شد، Mikrotik دارای 7 دوره می باشد که به صورت کامل برای شما عزیزان توضیح داده شد. اگر می خواهید در حوزه شبکه های میکروتیک کار کنید، حتما باید دوره های بالا را طی کنید.